Web Dragons

Ian H. Witten, Marco Gori, Teresa Numerico
Web Dragons: Inside the Myths of Search Engine Technology
Morgan Kaufmann, 2006.

Pensant si avui en dia tindria sentit construir una biblioteca d’Alexandria per tal de guardar tot el coneixement de la humanitat, en aquest llibre es descobreix que ja s’està fent, emmagatzemant una copia de l’Internet Archive a la mateixa Alexandria!

Aquest és un llibre molt interessant, ja que compagina els fonaments teòrics de Recuperació de la Informació, explicats de manera senzilla sense formules matemàtiques però amb molt detall, amb els coneixements tradicionals dels bibliotecaris i literats. Ens situa històricament, on ens trobem, explicant-nos el nostre passat, i el possible futur.

Els dracs són els grans buscadors d’Internet. És a dir Google, Yahoo, Msn i Ask, que junts s’emporten més del 90% de les cerques a Internet. Aquest fet comporta alguns problemes filosòfics, que el llibre aborda obertament. Com exemple

Google’s online censorship in Germany

Per cert, en el llibre es comenta que Europa està construint un buscador alternatiu a aquests quatre, que es diu Quaero, que té més de 120 milions d’euros d’inversió, i que ja fa dos anys que hauria d’estar funcionant. Els dracs són màgics, així com ho són els buscadors, que permeten per exemple trobar en dècimes de segon, donada una frase, en quin llibre ha estat escrita. El llibre ens revela els trucs de màgia dels buscadors.

Els canvis que s’apropen en un futur seran grans, i atrevits. Difícil d’entendre per les generacions actuals, però no per les futures. Només cal veure el canvi de perspectiva de la gent que està acostumada a fer cerques ràpides, com trobar en quins llibres de tota la història apareix un cognom familiar en Google Books en milisegons, que no poden arribar a entendre com algú s’ha d’esperar mesos per rebre la resposta a alguna sol.licitud.

Un altre fet interessant és la disminució de la necessitat d’ordre. Abans per poder fer una cerca, es necessitava una certa estructura on guardar informació d’on estaven les coses. Pensem, per exemple amb l’e-mail: abans era aconsellable d’organitzar una estructura jeràrquica de carpetes per poder fer cerques dels missatges. Avui en dia usant la tecnologia de cerca dels buscadors, les carpetes no són necessàries. Com a molt, es poden usar etiquetes per catalogar els missatges, amb l’avantatge de que un missatge pot rebre moltes etiquetes. Els missatges es troben a l’instant i sense la necessitat d’haver situat el missatge en la carpeta correcta. Aquest canvi en la manera de pensar, és possible gràcies a aquestes noves tecnologies. Això permet també que en les empreses la clàssica estructura jeràrquica per nivells, al fer-se la informació molt més accessible, vagi tendint cap a una estructura molt més plana, amb molts menys nivells organitzatius.

En definitiva, el món que s’apropa estarà fonamentat en noves maneres de pensar i reflexionar que aquest llibre ens intenta explicar parlant-nos al mateix temps de Borges, Eco, Wittgenstein, de PageRank i de HITS.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s