Qui vam ser


Lolita Bosch
Barcelona, Ed. Empúries, 2006,
94 pàgines (i lletra grossa), 11,30 euros

Relat difícil de classificar. Al llarg de les seves pàgines, va fent cercles al dibuix de la seva relació amb un tal G, amb records, impressions, fotografies i poemes. Mèxic hi és present de diferents maneres –en els poemes, en l’escenari, en les cites literàries–, i això fa pensar encara més que ha de ser un relat autobiogràfic. Però llavors mirem la tapa del llibre i hi diu “narrativa”…

Tot i llegir-se en una estona, el llibre aconsegueix immergir el lector en un món que conté la màgia de la infantesa, una història d’amor atípica i la melangia de la pèrdua, i acaba sent un poti-poti on la tendresa conviu amb una atenció infinita pels petits detalls. On tots els petits detalls porten a G, com en la història d’un gos de nom impronunciable, que no se sap què tindrà a veure amb res i que acaba amb: “I sempre, sempre que penso en aquesta història que a mi m’agrada tant, em sembla estrany que G no la sàpiga i que ni tan sols no hagi tingut l’oportunitat de conèixer el meu gos.”

Per acabar, us copio el fragment que em va fer decidir comprar el llibre, sense mirar res més. I la decisió va ser encertada.

“A vegades necessito recordar els motius pels quals G i jo hem decidit separar-nos. No perquè dubti de les coses que ens hem dit, sinó perquè n’oblido les conclusions. Aleshores li truco, perquè G recorda els pensaments fixats en el temps i jo en recordo els processos.
[poema de Lorca]
Jo els processos, ell els pensaments fixats en el temps. Sempre ens hem dividit la memòria d’aquesta manera. Jo recordo com hem arribat a alguna cosa i ell què n’hem conclòs. I en això tots dos som com pedres. Per això ara puc trucar-li i preguntar-li coses com escolta, recorda-m’ho, per què no estem junts. I ell m’ho aclareix.”

En podeu trobar dos comentaris més a:
Llegit
Diari d’un llibre vell

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s