El baile

Irène Némirovsky
El baile
Barcelona, Salamandra, 2007
94 pàgs., 9,90€

Novel.la molt breu, publicada per l’autora el 1930, quan només tenia vint-i-set anys. Aquests dies, als taulells de novetats de les llibreries, es pot trobar una altra obra seva, Suite francesa, inacabada (potser seria millor dir ‘interrompuda’, ja que durant la Segona Guerra Mundial Irène Nemirovski va ser deportada a Auschwitz, on va morir al cap de pocs dies).

Poca extensió, pocs personatges, pocs decorats i una anècdota mínima. Malgrat l’aparent senzillesa (es llegeix com si res), el relat té molta substància i deixa una mena de nosa en la memòria.

Com a conseqüència d’un joc afortunat a la borsa, el matrimoni Kampf es fa ric en un tancar i obrir d’ulls. Però els diners no ho són tot: els cal el reconeixement de l’alta societat francesa. Així doncs, un dia decideixen que ja és hora d’organitzar un ball per a més de dos cents convidats a casa seva. L’entusiasme de la filla de catorze anys davant la perspectiva del gran ball s’estronca quan els pares li prohibeixen d’assistir-hi.

Què fa una adolescent en una situació així? Com canvia definitivament la relació amb els pares (sobretot amb la mare) a partir d’aleshores? Fins on pot arribar la ràbia? Aquestes són algunes de les qüestions de fons que planteja implícitament aquest relat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s