Sofonisba Anguissola, pintora (c.1535-1625)

Bea Porqueres

Sofonisba Anguissola, pintora (c.1535-1625)
Madrid, Ediciones del Orto, 2003
90 pàgs.
7 €

Sofonsiba Anguissola va ser una de les pintores més apreciades i admirades a l’Europa de finals del XVI i començaments del XVII. Per desgràcia, la fama extraordinària que va guanyar-se en vida va quedar ràpidament eclipsada, de manera que algunes de les seves obres es van perdre i d’altres van començar a circular atribuïdes erròniament a Tiziano o a El Greco. Aquest llibre n’és una breu biografia. I una reivindicació molt oportuna.

Va néixer pels volts de 1535, a Llombardia, i gràcies a l’esforç del seu pare va rebre una educació artística exquisida (especialment, si tenim en compte que parlem d’una dona). Ben aviat, va ser cridada a la cort espanyola de Felip II perquè fes de dama de companyia de la reina Isabel de Valois (a qui, per cert, ensenyava a dibuixar i a pintar).
De fet, un dels retrats més coneguts de Felip II –i que encara ara circula, de vegades, com a anònim– és obra seva. Com que a les dones no se les considera(va) suficientement capacitades per al treball intel·lectual o creatiu, cada cop que alguna destaca(va) en algun d’aquests terrenys es posa(va) en qüestió la seva autoria: o bé passa a ser considerada obra anònima, o bé s’atribueix a un home.

Tot i que un crític del segle XX va dir que les pintures d’Anguissola tenien “algo de ese sentimentalismo al agua de rosas, de esa sosería propia de las pintoras, tanto de ayer como de hoy”, alguns dels seus retrats són excel·lents, en el sentit que sap indagar en l’ànima de la persona retratada.
Curiosament, també va pintar molts autorretrats, com si volgués esbrinar-se a si mateixa mitjançant la pintura. Va morir quan tenia uns 90 anys. Per bé que la vista li fallava, diuen que va pintar fins molt tard.
Aquesta ressenya voldria ser un petit acte de reparació. Un intent de treure de la invisibilitat aquesta dona que, com tantes altres artistes, ha estat injustament silenciada per la història.

Anuncis

Un pensament sobre “Sofonisba Anguissola, pintora (c.1535-1625)

  1. Aquests dies, i per raons una mica llargues d’explicar, li estava donant voltes al tema de les teories de la conspiració (en les que, en general, no crec). Però, pensant-ho bé, casos com el d’aquesta pintora sí que semblen apuntar a una conspiració col·lectiva. De l’establishment (d’homes) contra les dones. O, potser, de tot un model social contra tot allò que el pugui alterar. Molt interessant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s