Leer "Lolita" en Teherán. Una historia de amor, libros y revolución.

Enviat per Cristina Lóriz

Azar Nafisi
Leer “Lolita” en Teherán. Una historia de amor, libros y revolución.
Traduït per María Luz García de la Hoz
El Aleph editores
446 pàgines, 20 €

Azar Nafisi és professora de literatura anglesa a la Universitat de Teheran al final de la caiguda del Xa i durant el procés d’instauració del règim islamista de Jomeini.

Narra la seva vivència personal entreteixida ineludiblement amb la social. Va filant un “xador” exterior que ens cobreix inquietantment (desprès del seu significat religiós) i a la vegada un altre bell “xador” —aquest, portat per sota— compartit només en ambients afins, que reflecteix com l’ànima humana busca incessantment, i malgrat les circumstàncies, el seu camí i la seva llibertat interior; en aquest cas, sent la literatura el catalitzador.

Davant els esdeveniments, es veu obligada a deixar d’ensenyar, la seva gran passió. Invita a algunes de les seves alumnes a unes sessions particulars a casa seva. Llegeixen i estudien a Nabokov, F. Scott Fitzgerald, Henri James, Jane Austen i d’altres, i els personatges de les seves novel·les es van desplegant i passant a ser part de la seva realitat, sent referència exterior per descobrir, qüestionar, reflexionar, comparar, reconèixer-se i no perdre’s davant la repressió instaurada. En definitiva, una referència per sobreviure en un país on, en paraules de l’autora: “la primera missió de la República Islamista va ser esborrar la frontera entre el pla personal i el polític i, per tant, destruir tots dos plans”.

Un llibre que, amb la literatura com a fil conductor, ens ajuda a entendre i ens connecta a realitats culturalment llunyanes de les nostres, però properes com a gènere humà. Per altra banda, ens empeny a descobrir tots aquests autors i les seves obres, a continuar fent que la literatura formi part orgànica de les nostres vides.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s