Antropología del budismo

Juan Arnau
Antropología del budismo
Barcelona, Kairós, 2007
246 pàgs.
14,25 €

Fa poques setmanes, vaig comentar un altre llibre d’aquest mateix autor (una anàlisi molt suggerent sobre el rerefons filosòfic de la traducció: Rendir el sentido, es titulava). En la mateixa línia de rigor i claredat tenim aquesta Antropología del budismo, una introducció més que recomanable per a qualsevol persona que estigui interessada en el tema. De llibres sobre budisme n’hi ha a cabassos, és veritat, però la majoria no passa de ser una concessió a la moda (qui ho havia de dir, que el budisme acabaria convertit –també– en objecte de consum?). Aquest llibre aporta la dosi necessària de precisió i profunditat.

Evidentment, no és de lectura fàcil. Gens ni mica. Però és que estem parlant d’una cosmovisió d’una complexitat extraordinària. Queda clar, des del començament, que no hi ha un únic budisme, sinó molts budismes, un fet desconcertant per als qui hem crescut en un sistema religiós fonamentat en l’ortodòxia, el dogma i la infal·libilitat de l’Església. Sembla ser que les religions de l’Índia, en canvi, toleren millor la pluralitat doctrinal.

Per introduir-nos de manera entenedora en el pensament budista, Juan Arnau divideix el llibre en una sèrie de capítols, cadascun dels quals explora un tema clau. Com que l’índex dóna una idea claríssima del contingut, el reprodueixo:

I. Existencia
II. Deseo
III. Ideas
IV. Vacuidad
V. Lenguaje
VI. Medios de liberación
VII. Meditación
VIII. Nirvana
IX. El ideal humano

I, a partir d’aquí, va revisant de manera crítica alguns dels conceptes fonamentals del budisme (de molts d’ells n’aclareix l’etimologia i el significat que tenia originalment en sànscrit. En aquest sentit, és molt interessant l’apartat que dedica a nirvana, una paraula d’aquelles que fem anar amb tanta alegria…).

El llibre pot tenir diferents nivells de lectura: pot ser tant una introducció sòlida (tot i que no és una obra de divulgació), com un llibre d’estudi i d’aprofundiment. Traça amb seguretat unes coordenades perquè puguem anar-hi situant tot aquest núvol de conceptes vagues que ens volten pel cap quan parlem de budisme: què és samsara?, quines són les quatre nobles veritats?, quins són els diferents destins en què podem renèixer?, com interpretar les tres característiques fonamentals de tot allò existent –dolor, impermanència i buit–?, com es pot escapar de la roda de l’existència?, quin és el pes del karma?, cal renunciar també als béns intel.lectuals, a banda dels materials? és més apropiat el silenci o la paraula?, etc. De tota manera, aquest grapat de preguntes dóna una idea molt pobra de la profunditat del llibre. Un llibre que fa pensar, que convida a revisar tòpics, que fa venir ganes de saber-ne més. I una de les millors coses que pot provocar un llibre: les immediates ganes de rellegir-lo just en girar l’última pàgina.

Anuncis

Un pensament sobre “Antropología del budismo

  1. Hola Gemma. Sembla una troballa. Fa temps que busco un llibre com aquest, que expliqui el budisme de manera rigorosa i sistemàtica, i no amb les trivialitats que es troben sovint. Me l’apunto!Ricad

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s