L’últim patriarca

Najat El Hachmi
L’últim patriarca

Barcelona, editorial Planeta, 2008
332 pàgines, 21,5 euros

Estem davant del premi Ramon Llull de novel·la de l’any 2008 i de l’estrella de la diada de Sant Jordi del mateix any. Si a això últim hi afegim el fet que l’autora ha tingut una generosa presència mediàtica, a alguns ens pot haver provocat una certa prevenció, encara que sigui inconscient, abans de llegir-lo. Un cop llegit, però, la cosa canvia.

El llibre relata la història de Mimoun Driouch, l’últim d’una línia successòria de patriarques. El capítol zero acaba amb aquestes paraules que deixen clar el rumb que seguirà:

Aquesta és l’única veritat que us volem explicar, la d’un pare que ha d’afrontar la frustració de no veure acomplert el seu destí, la d’una filla que, sense haver-s’ho proposat, va canviar la història dels Driouch per sempre.

La veu que narra la història és la de la filla de’n Mimoun —que, per cert, comparteix els fets vitals més significatius amb la mateixa autora—. L’estil és àgil i traspua més tradició oral que escrita: no hi ha ni cometes, ni cursives, ni guionets de diàleg, tot va seguit (fins al punt que m’ha provocat més d’una confusió).

Així va ser que el va anar alimentant amb les millors viandes durant tot el temps que es va estar a casa seva. Li deia, menja, Mimoun, menja, fins que ell ja no podia més i es pensava que rebentaria, de tan ple com estava. Menja que has de fer bona cara per al casament.

El cas, però, és que tot plegat —les frases curtes, la divisió en capítols petits i, sobretot, el que explica— fa que el llibre tingui el seu ganxo. I això, malgrat la cruesa del tema.

La primera part ens parla del pare, en Mimoun, des del seu naixement al Marroc fins que la seva família es reuneix amb ell en una capital de comarca catalana per començar una nova vida. I a través de la vida de’n Mimoun, s’entreveu l’intent d’entendre quines han estat les circumstàncies que l’han convertit en una persona dèspota i violenta. La segona part se centra més en la filla, que pateix per partida doble: d’una banda, per la por al pare; de l’altra, per la impossibilitat de fer una vida semblant a la que fan les seves companyes d’estudis. No li és permès tenir amigues ni caminar pel carrer amb cap noi; i tot i així, trobarà petites esquerdes en els murs entre els quals es troba tancada.

El llibre, en certa manera, també fa patir el lector. Però aquest sí que és un patiment voluntari i s’acaba aviat, perquè la lectura és ràpida. En resum, m’ha semblat un bon llibre que, des d’una perspectiva plena de detalls —on tampoc no hi falten notes d’humor que freguen el sarcasme—, ens apropa a uns móns que són aquí encara que ens puguin passar inadvertits: la violència de gènere, amb les complicitats paradoxals dels qui la pateixen; o la realitat de la immigració, amb la pèrdua de referents que comporta i amb l’escletxa que la terra d’acollida va obrint inexorablement entre pares i fills. L’únic que em falla del relat és l’últim capítol, en què la protagonista es distancia —suposadament— de la dominació paterna, quan jo crec que es podria dir que passa just el contrari. De tota manera, fins ben bé el final m’ha semblat un llibre molt encertat.

Anuncis

2 pensaments sobre “L’últim patriarca

  1. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s