Semblantes plateados


Helena Junyent
Semblantes plateados
Vic, Emboscall, 2008
157 pàgs.
9€

[Imatge del quadre “PEIX-X”, d’Helena Junyent]

En un dels moments àlgids del Cántico espiritual de sant Joan de la Creu, l’Esposa s’inclina sobre les aigües d’una font i formula el desig de veure-hi reflectida la imtage del seu Estimat que ella duu gravada a les entranyes: “¡Oh cristalina fuente, / si en esos tus semblantes plateados / formases de repente / los ojos deseados / que tengo en mis entrañas dibujados!”. D’aquí prové Semblantes plateados, el sintagma que dóna títol al nou llibre de la pintora i poeta Helena Junyent (Vilafranca del Penedès, 1947). A manera de clau musical, el títol indica de bon començament quin és el to i l’atmosfera de lectura.

El llibre se situa en la tradició de la poesia mística, que no necessàriament religiosa… una poesia indagatòria, que interroga el misteri, el buit, la incògnita, el límit, la perplexitat de no saber (per utilitzar una de les expressions predilectes dels místics). I l’Helena Junyent explora aquests àmbits limítrofs i perillosos, com qui baixa a la mina acompanyada de la llanterna de la paraula poètica. Així, la paraula li fa llum. De fet, la paraula és la llum (insuficient i precària, d’acord, però és el que tenim i el que som):

Reconocernos luz es posible
simplemente reflejándonos
en las límpidas aguas
de la desaparición
aparición de un yo-espiral
en el que todo
gira desagüe
de un remolino infinito
ese yo

ese tú

ese túnel

Ara bé, no es pot plantejar una exploració en aquests termes radicals i recórrer després a un llenguatge convencional i còmode. En certa manera, el llenguatge s’ha de dislocar, s’ha de tornar mal·leable perquè pugui atènyer els plecs més amagats de l’existència. S’ha de trencar. D’aquí que, ens aquests poemes, l’autora experimenti amb la disposició gràfica del vers damunt la pàgina, amb l’absència dels signes de puntuació, amb una sintaxi que no respon als usos normals, amb adverbis que apareixen tancant una frase, amb pronoms de referent incert… I arriba un moment en què la investigació existencial es fon i es confon amb la investigació poètica.

Llegint aquests poemes em venia al cap aquella frase en què García Lorca deia “soy un pulso herido que ronda las cosas del otro lado”. L’Helena Junyent també rondeja un terreny inconegut per al qual ni tan sols tenim paraules certes. Tenim, això sí, una inquietud, una mena de nosa íntima que ens fa buscar i ens condueix a la pregunta.

Quién va quién viene
quién anda ahí
haciéndose pasar por lo que somos
ni
ida ni vuelta
alguien viene alguien va
dice en sentido contrario
la otra luz
somos
los otros

Per damunt de tot, el llibre és ple de bellesa, de sorpreses, de troballes… L’autora té una habilitat envejable per “jugar” amb l’element musical i fonètic de les paraules, per crear constel·lacions verbals i, sobretot, per atrapar-nos en alguns ritmes hipnòtics (com si volgués adormir-nos la part més racional i traslladar-nos a una dimensió més intuïtiva i afectiva). I per acabar aquest tast, un poema preciós:

Cuanto más amor pongo
más me descompone el sin

pon tu dolor
para amarme

y pondré mi amor
para dolerte

Anuncis

Un pensament sobre “Semblantes plateados

  1. No he sabut mai si la poesia de l’Helena Junyent és un torrent o un gran oceà inabastable, només sé que a mi sempre em desborda i em mulla els sentiments. Quan llegeixo la major part dels seus poemes tinc la sensació d’estar copulant amb les paraules i els seus significats, a un ritme frenètic però alhora cadenciós i rítmic. És una poesia que t’agafa de la mà i et porta d’una volada a l’interior de les pàgines que la contenen i, sense adonar-te, resulta que et trobes dins del teu propi cervell (això sí, despullat d’apriorismes) sentint les reverberacions de les seves paraules i les seves intencions des del bell mig de la teva consciència.Hi ha llibres que no s’haurien d’acabar mai!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s