La memòria del tauró

La memòria del tauró
Steven Hall
Trad. Xavier Pàmies
Edicions La Campana, 2008
22 €., 529 pàgines

Malgrat el comentari de la contraportada (“La filla natural de Matrix, Tiburón i El Codi Da Vinci“, sobretot pel que fa a l’al·lusió al plagi descafeïnat i amb sacarina d’en Dan Brown), vaig arriscar-me a llegir La memòria del tauró. Confesso la meva debilitat, gairebé obsessiva, pel tema de la memòria, especialment de la seva pèrdua. I pels taurons. Després de la lectura, a banda dels “rastres” de Matrix i Jaws, m’ha semblat detectar l’influx d’Alice in Wonderland, Memento i Back to the Future.

L’Eric Sanderson pateix de fuga psicotròpica, trastorn mental molt rar on els records i la noció de la realitat s’alteren, desfiguren, modifiquen i s’esborren en el pensament. La lluita de l’Eric per recobrar la memòria, la pròpia identitat i la pugna amb un tauró ludovicià, inquietant ésser conceptual que devora la memòria i el pensament, constitueixen els pilars de la història. De l’argument, millor serà no afegir-ne res més.

Encara dubto si el llibre m’ha agradat o no. Hi ha nombrosos punts a favor: un argument poc convencional; una bastida narrativa que mira de compatibilitzar el lector amb els entorns en què es desenvolupa; l’encertada aplicació dels ingredients més genuïns del best-seller: acció, intriga, sexe… Uns diàlegs molt ben construïts. M’ha sobtat el lirisme d’alguns passatges, la reeixida aplicació de l’ambigüitat, la lucidesa de certes frases. I per últim, el format mateix del llibre, que no es limita a reproduir la història de manera ortodoxa des del punt de vista de la impremta (no n’afegeixo més detalls).

La història transcorre entre el que hom considera el món “real” i un altre de “conceptual”. És aquest darrer el que no m’acaba de convèncer, i això m’ha dut a preguntar-me si el llenguatge narratiu (la paraula escrita) és vàlid en situacions, episodis i estats d’ànim més propis del cinema, l’animació o el videojoc. Tot i estar prou avesat a la ciència ficció i la fantasia, de vegades se m’ha fet feixuc acceptar la versemblança d’alguns esdeveniments, així com entendre certes teories i hipòtesis plantejades. I llavors em pregunto: realment ho són, de difícils, o senzillament l’autor se n’aprofita de la ignorància del lector o la complexitat del que vol contar i escriu el que li plau? Potser en Hall, nascut el 1975, està ineluctablement condicionat per l’imperi cinematogràfic i televisiu, la informàtica i els videojocs, i ha fet un primer i titànic esforç per conciliar-ho amb el llenguatge purament literari. Perquè no obstant servir-se dels mecanismes del best-seller, en aquest llibre he trobat més literatura que en altres obres presumptament “literàries”.

Sigui com sigui, i ja per acabar, si encara no havíeu sentit a parlar dels taurons ludovicians, en el llibre s’esmenta l’Enciclopèdia de peixos rars, d’un tal Victor Helstrom, on hi ha una entrada referida als ludovicians i que reprodueixo parcialment:

Catalogat oficialment per primera vegada per a la USC pel capità St. John Lewis al 1839, i batejat en honor seu per l’associació, el tauró ludovicià ha estat font de llegendes, especulacions i rumors durant més de quatre-cents anys (…). Per la seva condició de superdepredadors mnemònics, els ludovicians són considerats un dels sentictis més perillosos, fet que desaconsella observar-los si no es té molta experiència i molta precaució. (…) Només el supera el gegantí meglovicià, que va desaparèixer fa entre quatre-cents i cinc-cents anys a causa segurament de la diversificació de la llengua impresa que va tenir lloc a Occident a partir del llatí prèviament dominant. (…) Tot i tractar-se d’un animal solitari que afortunadament es troba poc sovint en llibertat, es té constància que el ludovicià ha atacat parlants de més de vint llengües durant els últims cinquanta anys. (…) Característiques del ludovicià: Agressiu, insensible a coloracions imprecises o a la falta de coloració, radi de mossegada ampli, aletes rudimentàries i mem dorsal aparent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s