La mutació sentimental

Carme Torras
La mutació sentimental
Editorial:Pagès Editors (2008)
Col.lecció: Ciència-Ficció
309 pàgs.

L’autora Carme Torras, és una experta en Robòtica, professora a l’Institut de Robòtica CSIC-UPC, que ens mostra en aquesta novel·la com s’imagina que interactuaríem les persones d’avui en dia i els robots amb les persones d’aquí un segle. Al ser experta en el tema, coneix les limitacions reals de la robòtica, i la seva visió del futur és molt fonamentada. El llibre és apassionant ja que tracta de com seran les emocions i els sentiments de les persones en un futur no gaire llunyà. Utilitza en la novel.la una gran idea, la del viatge en el temps: són nens malalts sense cura avui en dia, que es congelen, per tal de que despertin en un futur en el que el seu mal tingui cura.

Seguint la tendència general, que veiem en l’escola, que cada cop més volem que els nostres nens no hagin de sofrir, ni esforçar-se, Carme Torras s’imagina un futur així, on els robots ajuden a les persones en tot, i aquestes acaben convertint-se en éssers summament protegits amb els sentiments molt esmorteïts.

L’autora ens assenyala que la tecnologia pot ser bona o dolenta segons l’ús que se’n faci. Des del punt de vista tècnic, imagina en aquest futur

 • els robots o les màquines no tenen una intel·ligència equiparable a l’humana
 • un món trist, on no es parla d’espiritualitat o de religiositat
 • la tecnologia es basa bàsicament en robots, i no en ordinadors i Internet
 • la gent no es toca ni s’abraça. Es parla de gimnàstica sexual

Hi ha una lluita entre els protecno i els antitecno molt interessant, on els protecno són débils i els antitecno no se’n surten gaire bé. És un llibre ben desenvolupat, i crec que és una autora amb un gran futur, amb moltes coses interessants a dir.

Per qui pensi que això de la robòtica és cara o encara ciència ficció, ro-botica.com és la primera botiga de robòtica personal situada a Barcelona, creada pel Toni Ferraté. Existeixen ja robots netejadors, com aquest

La gran pregunta que un es fa, després de llegir el llibre, és si realment els que es dediquen a fer recerca o innovació en tecnologia, no estan fent un mal servei a la societat. L’ús de la tecnologia pot ser bo o dolent, depenent de qui la utilitzi i per a què.

2 pensaments sobre “La mutació sentimental

 1. Moltes gràcies, Albert, per la teva amable ressenya de la meva novel·la.

  Hi ha un aspecte que m’ha cridat especialment l’atenció, perquè ningú me l’havia fet notar abans: això que descric un món trist. Segurament, amb els ulls d’ara, es veu així, però mentre escrivia pensava més aviat en una societat amb les emocions esmorteïdes, com també esmentes. Els personatges no se senten tristos, però nosaltres els hi veiem. Cert.

  A la meva pàgina web he inclòs un enllaç a la teva ressenya. Suposo que no hi tens inconvenient.

  Bon Sant Jordi!

 2. Moltes gràcies Carme pel teu comentari! Ha estat una sorpresa molt agradable!

  La pregunta que em ve al cap, és si la gent de fa un segle ens veuria a nosaltres com a gent trista… En Pepe Rubianes deia sempre que els africans ens veuen a nosaltres, als europeus com a gent trista i poruga..

  Un plaer que ens enllaçis des de la teva pàgina web!

  Bon Sant Jordi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s