Episodios y personajes del Evangelio

Episodios y personajes del Evangelio
Barcelona, Electa (Random House Mondadori), 2003
384 pàgs. 23,90 €

Potser és anòmal ressenyar un manual, però aquest té unes característiques que conviden a fer-ne una lectura lineal i ordenada, sense gens d’esforç. També permet, és clar, les consultes esporàdiques.

Es tracta d’una síntesi que recull els principals episodis i personatges dels Evangelis -el naixement de Jesús, els seus miracles i paràboles, la Passió, la resurrecció… D’una banda, cadascun d’aquests episodis apareix comentat de manera succinta (bàsicament, s’ofereix un resum de l’anècdota i s’indiquen les fonts principals en què s’inspira, ja siguin els evangelis canònics, els apòcrifs o llegendes medievals). D’altra banda, l’episodi s’il·lustra profusament amb diverses obres de l’art occidental que van del romànic al segle XVII. Les pintures estan comentades de manera breu però oportuna, amb unes fletxes que ens fan parar esment en aspectes curiosos que potser ens passarien desapercebuts: què significa tal gest i tal altre, per què a Judas se’l pinta normalment de perfil, quina és la iconografia habitual per representar els diables, qui és aquest personatge que fica el dit a la llaga de Crist (com es veu a la portada del llibre), quin significat simbòlic amaguen els colors, en quin moment es configura la llegenda dels Reis Mags, etc.

No es tracta d’entrar en valoracions: per bé o per mal, l’art occidental està amarat de cristianisme. Sense un mínim coneixement d’aquest anecdotari religiós (o d’aquesta mitologia) es fa complicat, per exemple, passejar-se per les sales d’un museu. Aquest llibre ens prepara d’una manera entretinguda, entenedora i profunda per mirar els quadres d’una altra manera: per veure’ls, en definitiva, per saber “llegir-los” i no només relliscar per la superfície. El ressenyo perquè m’ha semblat un llibre molt útil i manejable.

De la mateixa col·lecció hi ha altres títols que també prometen: Héroes y dioses de la Antigüedad, Episodios y personajes del Antiguo Testamento, La naturaleza y sus símbolos, Ángeles y demonios, etc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s