The Richest Man In Babylon

The Richest Man In Babylon

The Richest Man In Babylon
George S. Clason
Nova York, Signet, 1998
144 pàgines. 5,99 $

Probablement no hauria llegit mai un llibre com aquest si el títol(*) no m’hagués cridat l’atenció i el seu propietari, un amic, no l’hagués tret immediatament del prestatge per regalar-me’l. I encara menys, si a la coberta s’afirma que conté els secrets de l’èxit de l’antiguitat i que és l’obra més reeixida vers la riquesa que s’hagi escrit mai.

El llibre és un recull de relats breus ambientats a Babilònia, el centre urbà més important i pròsper del món antic. Escrits a la manera de paràboles, de tots els personatges en destaca l’Arkad, considerat l’home més ric de Babilònia i el sobrenom del qual pren el nom el llibre. Tant la seva com totes les altres històries no fan sinó divulgar, d’una manera o altra, les anomenades cinc lleis de l’or o principis bàsics per esdevenir una persona rica:

1.- Si hom estalvia com a mínim una desena part dels guanys per crear-se un patrimoni per al seu futur i la seva família, tindrà or a balquena.
2.- Si l’or obtingut s’inverteix assenyadament, els beneficis es multiplicaran.
3.- L’or queda ben segur en mans d’un propietari que va amb compte i que inverteix seguint els consells d’homes savis.
4.- L’or vola en un tres i no res dels qui s’embarquen en assumptes que no coneixen bé o que no compten amb l’aprovació dels experts.
5.- L’or s’escapoleix dels qui pretenen obtenir guanys impossibles o fora de tota lògica, o si el posen en mans de gent amb projectes esbojarrats o sense cap mena de base.

A mitjans dels anys vint del segle passat, divulgades en forma de pamflets per bancs i asseguradores, les històries van adquirir certa notorietat, sobretot la que dóna títol al llibre. De l’autor es diu que va participar en la guerra contra Espanya a finals del XIX i que va entrar en el món editorial. Va fundar una empresa a Colorado i va elaborar el primer atlas de carreteres d’Estats Units i Canadà.

Malgrat el to suposadament arcaic però sense cap gràcia, es llegeixen amb facilitat. Per bé que ho intentin, no aconsegueixen de transportar-te a la Babilònia d’abans d’Alexandre. Salvant molt les distàncies, em recorden les pintures renaixentistes i barroques, on la temàtica bíblica i mitològica es recrea mitjançant persones vestides amb roba de l’edat mitjana o posterior. Si més no, trobo curiós que s’hagin aplegat en un volum, que es reeditin amb sorprenent èxit i que s’asseguri que són l’accés directe a la riquesa. Val a dir que l’empresa d’en Clason va fer fallida durant la Gran Depressió. Potser va aplicar incorrectament les cinc lleis. Per altra banda, aquests preceptes no aporten res de nou pel que fa a actuar amb seny en els assumptes pecuniaris, cosa que, en els darrers temps, determinats sectors econòmics semblen haver deixat de banda.

En definitiva, tota una curiositat que distreu una estona. Això sí, prescindible.

(*) Hi ha un treball musical amb el mateix nom del grup The Thievery Corporation, aparegut l’any 2002.

Anuncis

4 pensaments sobre “The Richest Man In Babylon

  1. El que més fa posar la pell de gallina és veure com es pot arribar a fer negoci publicant tota una sèrie d’obvietats per a les quals no cal ser cap entès en finances, sinó simplement aplicar el sentit comú. No ja per fer-se ric, sinó per no acabar enfonsant-se en el pou sense fons dels deutes. Això sí, com dic en el comentari, tenint en compte el context en què van aparèixer aquestes històries, són tota una curiositat.

  2. Estudiant anglès, la Rosa ha trobat aquesta dita: “look after the pennies and the pounds will look after themselves”. Potser no calien tantes pàgines per dir això…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s