Outliers: The Story of Success

Outliers

Malcom Gladwell
OUTLIERS: The Story of Success
FUERAS DE SERIE: Por qué unas personas tienen exito y otras no

TAURUS 2009

256 pàgs., 20€

Aquest llibre intenta explicar els factors que contribueixen a l’èxit personal. Segons Gladwell les persones amb èxit no són les millors, ni les més brillants, ni “persones fetes elles mateixes”, com normalment les seves biografies diuen. Els factors que contribueixen a l’èxit personal són fortuïts: tenir l’oportunitat de passar-se 10.000 hores treballant en un tema que t’apassioni, i l’entorn.

Semblaria que a primera vista, la intel·ligència hauria de ser un factor molt important, i que la gent més intel·ligent hauria de ser la gent amb més èxit. Gladwell demostra amb exemples, que la intel·ligència és un factor no decisiu. Mostra com gent molt intel·ligent, amb IQ superiors al d’Einstein, com per exemple Christopher Langan, han estat incapaços de tenir un títol universitari.

Segons el llibre, l’èxit és un regal. La gent amb èxit és gent que han tingut l’oportunitat. No són la gent més brillant. Són la gent que ha tingut la possibilitat de treballar i esforçar-se. I l’entorn pot ser també important. Una persona sola és molt difícil que aconsegueixi res.

Un factor molt interessant del que es tracta en el llibre és el legat cultural. Sembla que segons les cultures, hi ha una actitud diferent respecte a l’autoritat. Una manera de mesurar-ho és mitjançant la dimensió PDI de Hofstede, que és un index de distància del poder. Mostra l’actitud cultural respecte la jerarquia, i es mesura preguntant a la gent “Quan sovint, segons la seva experiència, s’ha trobat que els empleats mostren disconformitat amb els seus caps”, ” Té la gent amb poder, privilegis especials?”… Curiosament, els països amb PDI més alts són Malàisia, Guatemala, Panamà, Filipines,  Mèxic i Veneçuela. Els països amb PDI més baix són Nova Zelanda,  Dinamarca, Israel i Austria. [Mapa mundial de PDI]. Semblaria que en alguns casos, si els empleats no tenen por de parlar, els caps poden assabentar-se dels problemes i solucionar-los. Posa com exemple, el cas d’un avió colombià que es va estavellar perquè els pilots no es van atrevir, per motius culturals, a dir a la torre de control de l’aeroport JFK de Nova York que s’havien quedat sense combustible, per tal de que no s’enfadessin…

Sembla que l’èxit depèn de l’oportunitat i de l’entorn. Segons Gladwell, si som conscients d’això, potser podem fer canvis, per tal de fer que la gent més brillant també tingui accés a bones oportunitats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s