Màgia de la paraula

978-84-96294-52

Joan Amades
Màgia de la paraula
Tarragona, Biblioteca de Tradicions Populars, núm. 41, 2008
XXVII + 37 pàgs., 5 €, introd. de R. Gil

Aquest llibret reprodueix l’edició facsímil publicada l’any 1935 per Joan Amades. És un tast deliciós, a mig camí entre l’etnografia i el folklore, farcit de curiositats sobre diversos aspectes que tenen a veure amb el valor màgic que les societats tradicionals atribueixen a la paraula.

Està format per cinc capítols molt breus. Al primer, “La paraula”, l’autor recorda l’íntima connexió que en aquestes societats s’estableix entre el nom i la cosa. De fet, posseir el nom equival a posseir la cosa… i això explica la importància de l’eufemisme, que evita pronunciar en veu alta el nom de la “cosa” –una malaltia, un mal esperit…– per por de fer-la present. Al segon, “El nom propi”, parla del costum, molt estès, de resguardar el nom autèntic de la persona fent-ne servir un de postís (un renom o un segon nom), per evitar que l’enemic o algun bruixot en faci un mal ús (perquè, seguint amb la idea del primer capítol, qui té el nom té la persona). El quart capítol és especialment curiós, perquè parla del valor de la saliva i de la seva vinculació a la paraula:

La saliva i l’escopinada, que amb tanta freqüència trobem en la cultura popular, gairebé sempre equivalen a la paraula i participen de la seva valor màgica […]. Hi ha nombrosos exemples que hom dóna paraula escopint […]. Gairebé per tota la França és corrent entre promesos que ella escupi a la boca del minyó, acte que constitueix un compromís amorós indefectible, això és, un empenyorament de la paraula

El llibre recull un patrimoni cultural que, o bé ja ha desaparegut, o bé és a punt de desaparèixer. Com deia l’autor, “els nostres fills no sabran ni la meitat del que nosaltres sabem del nostre tresor tradicional i als nostres néts ja no els arribarà res”.

L’única cosa incomprensible és que un llibre d’unes 30 pàgines vingui precedit d’un pròleg de més de 20, farcit d’errades i d’anècdotes personals que no només no afegeixen res al text de Joan Amades sinó que amenacen d’ofegar aquesta petita joia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s