Naixement dels fantasmes

978847596663

Marie Darrieussecq
Naixement dels fantasmes

Barcelona, Empúries, 1999
118 pàgs., 12 € (trad. de C. Miró)

Una parella aparentment normal: casats de fa set anys, amb un bon nivell de vida, ell és propietari d’una petita agència immobiliària i ella fa d’escriptora, lectora i mestressa de casa. Una tarda com qualsevol altra, quan ell torna de la feina, ella li demana que baixi a comprar la barra de pa que se li ha oblidat. Deixa la cartera a la paret, baixa els cinc pisos… i ja no torna: el marit desapareix. A partir d’aquí, la dona –que és qui ens relata la història en primera persona— es llança a una producció febril d’hipòtesis i contrahipòtesis: si l’hauran segrestat, si s’haurà esfumat a una illa deserta amb una rossa, si s’haurà mort, si s’haurà atipat de la vida en comú, etc. Superàvit d’hipòtesis i manca gairebé absoluta d’acció, a banda de deambular amunt i avall per la ciutat i recórrer els espais que un dia van compartir.

La narradora desplega davant nostre una auscultació malaltissa de la pròpia interioritat: ens condueix per cadascun dels revolts de la seva angoixa, coneixem cada mil·límetre de la seva desesperació. Paralitzada pel dolor i l’absurditat, ens ofereix a canvi un recorregut al·lucinatori pels seus propis inferns, on la realitat exterior perd consistència i és a punt de liquar-se davant la falta de punts de referència sòlids. Tot trontolla, s’esvaneix, es confon… en una mena d’hiperrealisme exacerbat.

D’una banda, la novel·la és un tour de force verbal que deixa bocabadat per la seva riquesa i explosió imaginística. D’altra banda, però, l’experiment no sempre és reeixit: a estones, la narradora es perd en aquests bucles íntims i en aquesta mirada microscòpica, on cada detall pren dimensions monstruoses. El ritme s’alenteix excessivament, perillosament.

Marie Darrieussecq (Baiona, 1969) es va fer famosa amb una novel·la titulada Marranades (1996), una faula on recreava la metamorfosi d’una dependenta en porquet.

Anuncis

2 pensaments sobre “Naixement dels fantasmes

  1. Doncs no t’ho sé dir, perquè la veritat és que no sóc seguidora d’aquesta novel·lista. Guardava un bon record de “Marranades”. Un dia, en una llibreria de segona mà, vaig trobar aquest “Fantasmes” a preu de saldo. I me’l vaig comprar. I sí, el recomanaria, però amb certa reserva…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s