Una temporada en Venecia

Una temporada en Venecia
Wlodzimierz Odojewski
Trad.: Katarzyna Olzewska Sonnenberg
Barcelona, Editorial Minúscula, 2009
108 pàgines. 12,50 €

En Marek és un vailet que frega els deus anys. Fins allí a on arriben els seus records, mostra una fal·lera gairebé obsessiva per la ciutat de l’Adriàtic i espera amb il·lusió fer un viatge a Venècia promès per la seva mare. Malauradament, la invasió alemanya de Polònia esguerra el viatge i la mare el duu a la casa que les seves germanes tenen en una població allunyada de la capital. No obstant els esforços dels adults per protegir-lo de la crua realitat, en Marek entra en contacte directe amb un horror que, com en qualsevol altra persona, el marca de manera irremissible. Però gràcies a un fet extraordinari en el soterrani de la casa, en certa manera el somni es fa realitat. Un somni en el qual no solament participen els infants, sinó també uns adults espantats i que troben en una Venècia molt especial un refugi a la barbàrie.

Aquesta història podria considerar-se una paràbola de la vida on s’enfronten, o potser més aviat conviuen, les paradoxes de la innocència i la brutalitat, la màgia i la destrucció, el sentit protector que es projecta en aquells que estimem i la nostra pròpia indefensió davant la incertesa de l’existència i la precarietat de la vida. En un estil indirecte on es fusionen els pensaments d’en Marek, els diàlegs dels adults, les situacions incomprensibles des del seu punt de vista, la confrontació entre els records del Marek infant i de la seva consciència adulta, l’Odojewski combina la sensibilitat i la poètica de la innocència —que caldria no confondre amb estupidesa— per contraposar-la a la incrèdula contemplació, amb els ulls d’un nen, d’uns esdeveniments igualment incomprensibles per als adults. O, més aviat, sense sentit.

Pocs mesos enrere, després d’una estada a Venècia, d’haver conegut una persona polonesa i de la ressenya que la Gemma va fer del llibre Aquí de la Szymborska, en Josep, un bon company de tertúlies i incansable lector, va recomanar-me aquest relat llarg —o novel·la breu— d’un autor polonès el qual desconeixia: escriptor, periodista i guionista radiofònic, a primers dels setanta l’Odojewski va marxar del país per desavinences polítiques i va instal·lar-se a Berlín. Hi ha moments en què semblen conjugar-se tota una sèrie de petits fets i anècdotes al voltant d’un tema, una persona o un esdeveniment, i que a més permeten descobrir petites meravelles com aquest relat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s