El monje desnudo

El monje desnudo. 100 haikus
Taneda Santôka
Edició a cura de Vicente Haya, Akiko Yamada i J.M. Martín Morales
Madrid, Miraguano Ediciones, 2006
203 pàgines. 14 €

Afegir una nova ressenya de haikus potser equivalgui a endinsar-se per una carretera recta enmig d’una planura immensa i paisatge monòton. Però per molt recte que pugui semblar el camí, sempre descobrim bifurcacions, sortides i entrades. I al final, fins i tot corbes. He resolt el dilema de ressenyar o no deixant passar una mica de temps. Un dels punts en contra, com en l’altre llibre que he comentat d’aquesta editorial, és una sèrie d’errors, aquí pocs però acarnissats, que van causar-me certa indignació inicial i després una rebel tristor. Un tribut que no es mereixen ni la Chantal Maillard, ni en Vicente Haya, ni la Akiko Yamada. Ni, és clar, en Santôka.

La Chantal Maillard ens regala una aguda i profunda introducció al tarannà i al camí del haiku. També ens apropa la vida del poeta (1882-1940), marcada per un pare que va malbaratar la seva fortuna amb amants i pel conseqüent suïcidi de la mare quan en Santôka era un nen. Aquest fet va portar-lo al refugi en l’alcohol, procés autodestructiu que el pare va semblar fomentar adquirint una destil·leria de sake i posant-hi el fill al capdavant. Els desastres personals, financers i de salut van induir el poeta a un intent frustrat de suïcidi. Recollit pel prior d’un monestir zen, temps després va prendre els vots amb 42 anys, una edat força inusual. D’aleshores ençà, va fer diversos viatges per Japó com a monjo pelegrí. Fins que la salut i la vida digueren prou.

Són cent haikus agrupats en blocs temàtics: les fulles caigudes, la gana, les mosques i els mosquits, el mar, els núvols, la neu, la vellesa, el captaire, l’home i el món, la mort… Alguns poemes estan comentats. Segons els traductors, no necessàriament els que més els agraden, sinó els que presenten dificultats de matisos, traducció o interpretació. Seguidor de l’escola jiyuritsu (haiku d’estil lliure), en Santôka demostra que escriure haikus és molt més que respectar una determinada versificació i trobar una bona metàfora, com bé diu la Maillard.

Igual que en altres ressenyes de haikus, no em veig capaç de valorar-ne la qualitat, però en tots i cadascun dels poemes s’intueix la resolta intenció de fluir com un element més del món, com a individu o com a ésser viu. Mostren la nuesa de l’ésser, de vegades literal, davant la vida, en un gest d’humilitat i modèstia colpidores: existir gairebé sense que ningú s’adoni, potser per assolir una harmonia a l’abast de molt pocs. La consciència de ser una peça insignificant i, tanmateix, indestriable de l’univers, dota els versos de la lucidesa del savi. Sense pontificar ni emprar el fàcil recurs del dramatisme. I amb un sentit de l’humor aparentment ingenu, propi de les persones que, malgrat conèixer a fons el dolor i la solitud, es mostren hospitalàries amb el somriure. Haikus amb un immens poder sensorial: percebem l’escalfor del sol, la velocitat del vent, l’argentada lluminositat de la lluna agermanada amb l’arròs dintre d’un bol, la sensibilitat de la pell, de la persona que mira d’arrecerar-se davant les inclemències del temps; tal vegada per fugir també de les pròpies inclemències.

(25) Nani o matsu
hi ni hi ni
ochiba fukaku naru

¿Esperar a qué?
Día a día se amontonan las hojas caídas

(44) Teppatsu
chirikuru ha uketa

Mi cuenco de mendigar
ha aceptado
las hojas que le han caído

(46) Tabemono atatakaku
te kara te e

La temperatura cálida de la comida
va de una mano
a otra mano

(61) Hae o uchi
ha o uchi
ware o utsu

Un manotazo a una mosca
otro a un mosquito
y otro a mí mismo

(47) Oozora no shita ni shite
gohan no hikari

La inmensidad del cielo
bajo el que me encuentro
La luminosidad del arroz hervido

Durant unes setmanes, els haikus d’en Santôka van acompanyar-me en un intens trajecte físic i interior. Plegats, hem deixat petjades pel camí. Per més profundes que siguin, no trigaran a esborrar-se.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s