La carretera

Cormac McCarthy
La carretera
Trad. de Rosa Borràs Montané
Barcelona, Ed. 62 la butxaca, 2010

Un pare i el seu fill caminen per un paisatge postapocalíptic cobert de cendra. S’abriguen del fred glaciar amb mantes pudentes. El dia només es distingeix de la nit en què la foscor no és tan profunda. Els arbres estan cremats i no hi ha rastre de vida tret dels pocs supervivents com ells. I l’única esperança que tenen és trobar un clima més benigne si continuen per la carretera cap a la costa sud, però el menjar és molt escàs i han de mantenir-se alerta de les bandes violentes. En realitat, no hi ha esperança i si continuen, és només per amor.

Per a mi, una de les seves virtuts és que no s’expliqui com s’ha arribat fins a un món com el que descriu de manera tan efectiva, que no es digui res ni sobre el passat ni sobre el futur. Així, tret d’algun record i d’algun somni, tot és acció i descripció. És tot un mèrit que l’autor sigui capaç de mantenir el lector sense alè al llarg dels centenars de petits detalls que fan veure com es malviu en un món tan dur però és que, justament, el lector vol saber si sobreviuran.

La novel·la és emotiva, i no m’estranyaria que aquest hagi estat el seu mèrit número u perquè li atorguessin el Pulitzer l’any 2007. Ara, és una emotivitat que a mi no m’ha acabat d’arribar. No té un cert aire a “la casa de la pradera”? No vull dir que sigui excessivament tova, potser és l’estil, o potser sigui cosa meva, que tinc un detector de “sentimentalisme americà”. Hi ha detalls molt ben trobats: el nen vol saber que ells encara pertanyen als bons, mentre que el pare, amb la responsabilitat d’assegurar la vida del fill, peca en ocasions d’excessivament dur. El fill, d’alguna manera, conserva més l’esperança i l’humanitarisme. Però no serà aquesta divisió entre el bé i el mal el que em grinyola i, de pas, apunta a l’origen americà de l’autor? No ho sabria dir.

El llibre ha estat portat al cinema de manera excel·lent. És inútil fer comparacions entre el llibre i la pel·lícula perquè són productes que no es poden comparar, però l’adaptació és fidel i conserva l’esperit de la novel·la de Cormac McCarthy. Per al millor i per al pitjor.

Anuncis

2 pensaments sobre “La carretera

  1. Toni,

    La pel·lícula és magnífica tant pel que fa a la tasca dels actors com des d’una perspectiva visual o estètica. Fa tot just vuit dies, vaig estar a punt de comprar el llibre, i van ser aquests mateixos dubtes vers la manera com es planteja la visió apocalíptica i l’actitud dels personatges que van fer-me optar per no agafar-lo. També podria ser que tant el director com l’autor (només puc parlar de la pel·lícula, però) hagin volgut centrar-se en aquesta visió innocent, mesclada amb el més pur i primitiu instint de conservació que el pare intenta de transmetre contínuament al seu fill perquè tiri endavant sigui com sigui, que sobrevisqui al preu que calgui creient que pertany “als bons” (una premissa molt “americana”, si més no la que transmeten moltes pel·lícules de Hollywood), perquè puguem creure, encara que sigui mínimament, en l’existència d’un futur fins i tot sota les condicions més apocalíptiques. Però també penso que la història manté un ble d’ambigüitat i el seu èxit podria raure aquí: que ens faci dubtar de tot això i ens proposi de plantejar-nos aquestes reflexions. Inevitablement, ens posem en la pell dels protagonistes i intentem resoldre els nombrosos dilemes que se’ns presentarien en cas de trobar-nos (tant de bo que no) en una situació semblant. D’una altra manera, possiblement seria un nou exemple de literatura de ciència ficció catastrofista, hereva de referents prou coneguts al més pur estil “Mad Max”, per citar el primer que em passa pel cap, o qualsevol de les innombrables obres de còmics o pel·lícules d’animació japoneses.

    Sigui com sigui, la teva ressenya, si més no de moment, confirma les meves sospites vers el tipus d’obra de què es podria tractar aquest llibre. Potser passat un temps el llegeixi. Moltes gràcies per comentar-lo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s