Si Europa despierta


Peter Sloterdijk

Si Europa despierta
Reflexiones sobre el programa de
una potencia mundial en el fin de la era
de su ausencia política

Traducció de Germán Cano
València, PRE-TEXTOS, 2004

Aquest petit assaig de no més de 70 pàgines ofereix una visió lúcida de la història recent d’Europa i del paper que podria jugar en un futur. El títol no és casual. L’autor dedica força de les poques pàgines de l’assaig a descriure la situació de shock i d’humiliació política en què va quedar immers el continent europeu després de la II Guerra Mundial. Situació que, segons l’autor, havia expressat perfectament Jean-Paul Sartre amb les paraules condamné à la liberté. Justament els francesos eren els qui millor entenien la càrrega de l’alliberament que no van obtenir per ells mateixos sinó amb l’ajuda americana. Peter Sloterdijk descriu amb mestratge la sensació d’absurditat existencial, de nihilisme, que impregnaria el pensament europeu durant la segona meitat del segle XX, situació que portaria a projectes polítics de poca volada i, fins i tot, a una actitud general de trivialitat vital en què la paraula decisió quedaria, segons ell, substituïda per la paraula vivència. Es passaria d’estar condemnat a la llibertat a estar condemnat a la frivolitat. La raó de fons d’aquestes tendències seria la comprensió que Europa havia deixat de ser un centre decisori mundial, paper que quedava a partir d’ara reservat a Washington i Moscou.

Com a tema recurrent, l’autor es pregunta què és Europa i què vol dir ser europeu. Al llarg del llibre, assaja diferents respostes que s’han donat o que encara es poden donar (quedant sempre clar el convenciment de l’autor que la pregunta té sentit i que el sentit és profund):

– Europa és un teatre per a les metamorfosis de l’imperi [l’Imperi Romà]
– Europa és la zona on la gent culta entén la llengua dels romans (definició que va ser vàlida durant segles)
– Europa és el focus de la revolta contra la misèria humana
– citant Paul Valéry, diu que l’europeu no es defineix per la raça ni per la llengua ni pels costums, sinó pels seus desitjos i l’amplitud de la voluntat

Hi ha moments en què, com a conclusió del seu magistral resum històric i filosòfic, semblaria que l’autor estigués a punt de fer una apologia per reconstruir l’Imperi Romà, però la seva proposta és una altra. No la diré aquí perquè trobo que el llibre és per llegir, rellegir i descobrir l’autor, si encara no es coneixia.

Anuncis

2 pensaments sobre “Si Europa despierta

  1. Toni, desconeixia aquest autor. Sembla molt interessant, aquest assaig. Intentant copsar què és, que li ha passat a Europa i la tendència (irremeiable?) cap la globalització, de vegades em pregunto si la Unió Europea no serà una mena de preludi o assaig d’una veritable, i per tant contradictòria, unió de nacions a escala planetària en un futur no determinat però tampoc no gaire llunyà. La política-ficció sempre dóna per molt.

    • Això que dius del preludi d’una unió de nacions té molt a veure amb la proposta que fa, que tant de bo no fos només política-ficció.

      Per a mi, tant l’assaig com l’autor han estat una bona troballa. M’ha agradat veure com entrelliga la història recent d’Europa amb les modes i els canvis socials. És un luxe llegir un autor que pot explicar aquestes connexions des de la reflexió filosòfica, com si s’ho mirés tot des d’una distància prudent que ho fa més entenedor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s