Winesburg, Ohio

Winesburg, Ohio
Sherwood Anderson
Trad.: Francesc Parcerisas
Barcelona, Viena Edicions, 2009
254 pàgines. 17,80 €

Sovint diem que una persona és un món o que la vida quotidiana és plena d’històries extraordinàries. Els habitants de Winesburg, petita població de l’estat d’Ohio, en són un bon exemple. La dedicatòria és prou eloqüent: l’autor agraeix a la seva mare que li nodrís el desig de mirar “sota la superfície de les vides”.

Les diferents narracions d’aquest llibre són molt més que un reguitzell de tafaneries o elucubracions al voltant d’un poblet enmig del no res. Ens apropen als seus habitants de manera tan especial, que en ocasions freguen un realisme màgic —cal emprar el concepte amb molta prudència— sui generis. Algunes històries em recorden certs relats d’en Theodore Sturgeon pel seu poder de fascinació, d’injectar-nos el desig que no s’acabin mai de contar, que després d’una pàgina vingui una altra.

Cada relat se centra en una persona del poble amb en George Willard, jove periodista del Winesburg Eagle i aspirant a escriptor, com a nexe d’algunes situacions. Hi apareixen personatges increïbles com el doctor Reefy i les seves píndoles de paper, en Wash Williams, un telegrafista misogin, o l’estrany Elmer Cowley. També es parla de dos nissagues: els Willard, a la qual pertany en George, i els Bentley, exemple brutal de les arrels més profundes i genuïnes de l’Amèrica del Nord. N’hi ha molta més gent, però parlar-ne esguerraria la meravellosa oportunitat de descobrir-los un mateix.

A mesura que s’avança, t’hi endinses fins al punt de fer teus els llocs on la gent viu, estima, odia, desitja, tafaneja. Sembla com si fora del poble no passés res i a Winesburg pogués passar de tot. En poques línies, copsem el tarannà de les persones i l’entorn on succeeixen els esdeveniments. Natura i civilització conviuen en descripcions contingudes però molt eficaces, sense afectació ni artifici. En aquest sentit, a la pàgina 163 es diu: “Si de debò vols ser escriptor, has de deixar de jugar amb les paraules […] No pots ser només un venedor de paraules. El que cal aprendre és allò que la gent pensa, no el que diu”.

Confesso que m’he emportat decepcions amb alguns autors nord-americans
contemporanis —o moderns, ja no sé ben bé on posar-los—, presentats com a casos transcendentals de la literatura. D’en Sherwood Anderson desconeixia fins i tot el seu nom. Em va deixar astorat saber que un fet tan banal com prendre’s un martini i empassar-se l’escuradents de manera accidental acabés amb la seva vida, el 1941. Com un personatge més d’una de les seves històries meravelloses.

Anuncis

Un pensament sobre “Winesburg, Ohio

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s