Denuncia contra Sócrates

Denuncia contra Sócrates
Vitali Shentalinski
Traducció: Marta-Íngrid Rebón
Círculo de Lectores/Galaxia Gutenberg, 2006
516 pàgines. 29,90 €

Un any i mig després de llegir Esclavos de la libertad, he reunit l’empenta per escometre el segon volum de les investigacions d’en Shentalinski i assimilar una nova allau d’acusacions falses, delacions per enveja o venjança, hipocresia, manipulacions, tortures físiques i psíquiques, patiments sense sentit, afusellaments, condemnes a camps de concentració, suïcidis, la separació física i emocional dels éssers estimats, la desfeta de trajectòries prometedores o enlluernadores d’escriptors, filòsofs, científics, humoristes; en definitiva, de qualsevol que destaqués amb llum pròpia, que mostrés una mínima voluntat individual o el coratge de qüestionar la ideologia i els procediments amb què la dictadura soviètica controlava el sistema.

El llibre es divideix en sis blocs. El primer, a tall de pròleg, narra un episodi inversemblant on el mateix Lenin va enfrontar-se a uns poderosos delinqüents al Moscou post-revolucionari i que hagués pogut acabar malament per a ell. En el segon es narren els problemes que l’Aleksandra Tolstoi, filla d’en Lev Tolstoi, va patir contra el sistema. El tercer és l’esfereïdor procés contra en Borís Savinkov, perillós terrorista contrarevolucionari, admirat i odiat a parts iguals, que també va destacar com a escriptor amb el pseudònim de Rophsin. En el quart s’expliquen els destins diversos de destacades figures intel·lectuals i científiques: bàsicament execucions, camps de concentració i exilis forçosos. El cinquè bloc narra la contínua lluita d’en Mikhail Bulgakov, un dels autors russos cabdals del segle passat, contra la censura i la prohibició de les seves obres teatrals, per seguir essent escriptor malgrat les enveges d’altres autors i els tentacles dels buròcrates al servei del poder. La cinquena part conta la dolorosa separació de la poetessa Marina Cvetaeva del seu marit, Sergej Èfron, i la filla dels dos, Ariadna, processats per contraespionatge. El darrer bloc clou amb una sèrie de figures del periodisme, l’espectacle i altres camps que van ésser devorades per la insadollable maquinària del poder.

Com en el primer volum, el resultat de les indagacions s’exposa ajudat de proves documentals i gràfiques. És una visió prou àmplia del metòdic acarnissament amb què els fils del poder pretenien dominar la individualitat i el talent. Trobo que en aquesta segona obra la narració flueix amb més dinamisme. La intercalació de les proves escrites resulta menys feixuga no pel contingut, sempre interessantíssim, sinó per la manera com s’interposa. Quant als documents gràfics, a diferència del que passava a Esclavos de la libertad, pocs casos mostren la degradació física que van patir els processats: n’hi ha prou per entrellucar l’infern que degueren passar amb les cartes i els fragments de diaris personals. A més, la investigació ha permès recuperar obres literàries que es creien perdudes i les quals, per causes misterioses o per la paradoxa d’haver-les adjuntat als expedients dels acusats, han romàs il·leses durant dècades als immensos i sinistres arxius de la Lubianka.

En definitiva, una nova invitació a submergir-se en l’horror d’una veritat oculta però consentida. En Shentalinski contribueix al just procés de rehabilitació de milers de condemnats i obre al lector les portes a un ventall d’autors i obres d’incalculable valor des del punt de vista intel·lectual, artístic i, per damunt de tot, humà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s