Elisa Kiseljak

Lolita Bosch
Elisa Kiseljak
Ed. La Campana, Barcelona, 2005
93 pàgines

Elisa Kiseljak és el títol i el personatge que descriu fins a fer-lo miques la Lolita Bosch. Kiseljak, indret prop de Sarajevo, que malauradament va tenir molt de protagonisme a les guerres de l’ex-Iugoslàvia, ara només és, però, un cognom inventat.

És una història que ens explica la memòria íntima d’una noia a la qual, cap als onze anys, li van ocòrrer uns fets que la van trasbalsar molt. Tot i així, va ser capaç d’amagar-ho a tothom, fins i tot a ella mateixa.

Catorze anys més tard, un dia qualsevol d’aparent normalitat, no pot aturar que uns records aflorin a la superfície, inundant amb una fúria incontrolable la seva ordenada vida, i que recordi, sense voler-ho. Només passant pel dolor més descarnat podrà curar-se.

No queda cap dubte, la infantesa hauria de ser un lloc segur. La memòria i la identitat van agafades de la mà i tenen l’estranya qualitat de reforçar-se mútuament.

El llibre té el sabor de la llimona aspra i el tacte del paper d’estrassa, encara que se’ns digui que “aquesta novel·la està escrita sense odi”. Per cert, a mi també m’ho ha semblat. I també, s’ha de dir que està escrita amb una delicadesa impagable.

I per acabar, un bocí preciós del text inèdit escrit per la pròpia Elisa Kiseljak, i que trobareu en l’epíleg de la novel·la. Diu així:

Asseguda, reposa i espera, amb els seus ulls de punyal clavats a terra, ansiosa, atenta. Buscant qualsevol núvol que l’estimi, l’amagui, la protegeixi. I sospira, cansada i ja adormida, davant d’imatges que comença a fer de pedra. Somiant un petó, un sol petó, una gruta sencera de bellesa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s